Światowy Dzień bez Papierosa 2025
Światowy Dzień bez Papierosa obchodzimy każdego roku 31-go maja. Święto to zostało ustanowione przez Światową Organizację Zdrowia /WHO/, a jego celem jest zwrócenie uwagi ludzi na powszechny problem społeczny, czyli palenie papierosów i używanie wyrobów nikotynowych.
I love pizza! - Uwielbiam pizzę!
Ponieważ pizza jest jednym z ulubionych dań uczniów klasy IV SP, zakończenie pracy nad działem z języka angielskiego związanym z jedzeniem okazało się doskonałym pretekstem do ich wykonania. Uczniowie przynieśli swoje ulubione składniki, a gotowe spody, czyli placki Pinsa, znacznie skróciły czas oczekiwania. Efektem wysiłków kulinarnych były przepyszne pizze oraz zaspokojone apetyty małych kucharzy. Było przepysznie!
Wycieczka do Kielc i Chęcin
W dniu 3.06.2025 r. klasy III A i B oraz kl. II pojechały na wycieczkę do Kielc. Mimo niesprzyjającej pogody, wszyscy mieliśmy wspaniały humor.
Program wycieczki był bardzo ciekawy:
My favourite dessert, czyli mój ulubiony deser
Jajecznica, gofry, pizza… a może tym razem deser? Uczniowie klasy VIa SP mieli okazję zaprezentować swoje ulubione desery oraz sposoby ich wykonania na zajęciach języka angielskiego, ale tym razem nie w sali lekcyjnej, ale w Laboratorium Przyszłości.
Owocowe szaszłyki, banany w czekoladzie, sałatki owocowe z bitą śmietaną, desery owocowe z borówkami oraz naleśniki z bananami i sosem toffi to efekt popisów kulinarnych naszych uczniów. Było przepysznie!
Wycieczka szkolna w Bieszczady – maj 2025
W dniach 28–30 maja 2025 roku uczniowie klas 5, 6, 7 i 8 wzięli udział w trzydniowej wycieczce szkolnej w Bieszczady. Program był pełen atrakcji i niezapomnianych przeżyć. Pierwszym punktem wyjazdu było zwiedzanie Zamku w Krasiczynie z przewodnikiem – odwiedziliśmy między innymi lochy oraz weszliśmy na wieżę widokową, z której rozpościerał się malowniczy krajobraz okolicy. Kolejną atrakcją był rejs statkiem po pięknej Solinie, który trwał 1,5 godziny.
''Smacznie i zdrowo'' - klasa IIIb
W ramach realizacji innowacji pedagogicznej ''Smacznie i zdrowo'' uczniowie klasy IIIb przygotowywali pasty serowe na kanapki. Zajęcia odbyły się w pracowni ''Laboratorium przyszłości''. Uczniowie podzielili się na cztery zespoły, a każdy zespół przygotowywał inną pastę. Podstawą był biały ser, a smak pasty uzależniony był od pozostałych składników. Najlepiej smakowała dzieciom pasta serowa na słodko z rodzynkami, migdałami i orzechami. Zajęcia bardzo się podobały, a uczniowie z niecierpliwością czekają na następne.